Prva stran     DV MALA NEDELJA     Ohranjanje tradicije in običajev

Ohranjanje tradicije in običajev

Ohranjanje vinogradniških običajev

Področje relativno pozabljeno in neznano za veliko vinogradnikov in članov njihovih družin.

Tako je že prvo leto bilo vključeno v program dela, da se nabavi društveni klopotec, in da se postavi ob prisotnosti članstva. Ta prireditev se je ohranila in vsako leto 15. avgusta prikažemo ta stari običaj.

Prav tako velika zapoved, kot je postavitev klopotca, je za vsakega vinogradnika čaščenje Sv. Martina, zavetnika revežev in vinogradnikov - Krst mošta.

To je lep ljudski vinogradniški običaj, ki smo mu v teh zadnjih letih dali pravo mesto in pravi povdarek. V letošnjem letu so nam krst mošta opravili gostje iz Gorenjske, kar je bilo za nas Prleke, zanimiv dogodek. Krst je posnela celo TV iz Murske Sobote.

Že v drugem letu našega delovanja smo uvedli tudi prireditev Od kleti do kleti. Takrat s turističnim vlakom, pozneje smo zaradi večjega obiska opustili vlak in kleti obiskujemo peš. Na koncu te prireditve se podelijo diplome za ocenjena vina. Prireditev, ki ima za cilj druženje in spoznavanje našega vinorodnega okoliša,  je vedno dobro obiskana, gostitelji pa vedno pripravijo dovolj in preveč prleških dobrot in dobre vinske kapljice.

V letu 2004, torej po petih letih našega delovanja,  smo se v društvu odločili, da razvijemo svoj društveni prapor, na katerega smo zelo ponosni.

Zadnjih nekaj let spet obujamo pozabljeni običaj " Vincekovo", ko se zberemo v vinogradu in obrežemo prve tri trse. Potem sledi vinogradniška malica in pokušina vina.

V letu 2017 smo prvič organizirali prireditev Iz zemlje gre v trsek, ki je namenjena ohranjanju ljudske pesmi in promoviranju vina. Prireditev se je lmed ljudmi lepo prijela in je tako postala tradicionalna. 

 

DV Mala Nedelja

Društvo vinogradnikov Mala Nedelja

vinogradniki Mala Nedelja

Slovenske Gorice

Prlekija

vinogradniško društvo

Vino 

DV Mala Nedelja

Kontakt

Moravci v Slov. Goricah 102/a

041 357 545

info@dv-malanedelja.si